Project Description

Väre

kuvitus Kansallismuseolle
2021

Keramiikka- ja tekstiilitaiteilija Marianne Huotari on suunnitellut Kansallismuseolle kuvituksen, josta on syntynyt kodintekstiileistä ja paperituotteista koostuva tuotesarja. Monipuolinen mallisto, jonka tekstiilit ovat Finartelta, on saatavilla syyskuusta 2021 lähtien Kansallismuseon museomyymälöistä, tekstiiliyhteistyökumppani Finartelta sekä valikoiduilta jälleenmyyjiltä.

Huotari inspiroituu usein perinteistä, joita hän käsittelee kunnioittaen, mutta uudesta näkökulmasta tulevaan kurkottaen. Väre-kuvitus syntyikin tutustumalla Kansallismuseon rakennukseen ja sen historiaan. Väre-sarjan kuvioon Huotari sai innoituksen Kansallismuseon olemassa olevista freskoista sekä niistä, joita Akseli Gallen-Kallela ei koskaan päässyt toteuttamaan, vaikka suunnitelmat olivat jo olemassa.

”Kansallismuseo on täynnä tarinoita, jotka kertovat meille juuristamme. Olen otettu, että saan olla osana yhdistämässä historiaamme moderniin arkeen, välittämässä museon tarinoita jokaiseen kotiin” kertoo Huotari.

Kuvio ammentaakin hyvin perinteisestä ja suomalaisesta, ikimetsästä, mutta toisaalta kuvituksen värit ja muotokieli ovat vahvasti tässä ajassa.

”Kuvitus vie ajatukset orgaanisten siveltimenvetojen kansallisromanttiseen metsään, jossa voi nähdä primitiiviset ruukkuihin uurretut kuviot, muistojen uomat tekevissä kämmenissä sekä elämän väreet.”, Marianne kuvailee.

Tuotesarjaan kuuluu Finarten tuottamia kodintekstiilejä; matto, koristetyyny, torkkuhuopa sekä Kansallismuseon omia tuotteita kuten paperituotteita ja kosmetiikkaa. Lisäksi sarjaan kuuluu kuvituksesta inspiroitunut taidejuliste, josta on sadan kappaleen numeroitu ja signeerattu erä.

Väre-tuotesarja jatkaa Kansallismuseon Collection-ajatusta, jossa museokaupan valikoimista voi löytää suomalaisten muotoilijoiden moderneja tuotteita, jotka ovat saaneet inspiraationsa suomalaisesta kansanperinteestä, Kansallismuseon näyttelyistä ja kokoelmista.

”Teemme yhteistyötä suomalaisten suunnittelijoiden kanssa, sillä haluamme, että historia ja kansanperinne ovat läsnä vahvasti myös museokaupan tuotteissamme. Näyttelyissämme on esineitä, jotka ovat ainutlaatuisia ja jokaisella on oma historiansa – yhtä lailla haluamme, että sama ainutlaatuisuus jatkuu museokaupassamme”, kertoo Kirsi Nisonen Kansallismuseosta.

Huotari on toiminut yhteistyössä Finarten kanssa jo vuodesta 2016, kun hän suunnitteli jo klassikoksi muodostuneen Suovilla-maton. Sittemmin hänen kädenjälkeään on nähty kokonaisvaltaisesti Finarten mallistoissa ja yksittäisissä matoissa, kuten Atriumissa ja syksyllä lanseerattavan Ruukku-maton kuviossa.

”Olemme todella iloisia yhteistyöstä sekä Marianne Huotarin että Kansallismuseon kanssa. Väre-tuotesarjassa ja kuvituksessa yhdistyy moni Finartelle tärkeä elementti: perinteet ja niiden arvostaminen ja uudistaminen, kaunis muotoilu ja suomalaisten muotoilijoiden esiin nostaminen.”, kertoo Larissa Immonen, Finarten toimitusjohtaja.